Barnens egen festival under  Virserums Musikdagar

Mozart, var han så bra det hade jag inte räknat med!  

Fyraårig pojke på Barnfestivalen i Virserum

 

Är man 4 år gammal och vill gå på konsert, ja då är Barnfestivalen i Virserum absolut rätt plats för ett besök. Men man behöver inte vara just 4 - alla åldrar från  0 och uppåt är välkomna - och det är många barn och föräldrar som kommer till oss på Barnfestivalen.

Under två timmar är artister och publik tillsammans varje dag, timmar som är intensiva, roliga och innehållsrika. Det unika med Musikdagarnas barnkonserter är att barnen får möta samma artister som spelar för den vuxna publiken, de får prova artisternas instrument, de får rita och måla tillsammans med en konstnär och prova på att komponera med en tonsättare.

 

Levande musik är inte någon självklarhet. Däremot möts vi ständigt av ljudtapeter i hissar och varuhus, skvalmusik som sköljer över oss i olika miljöer utan att ställa krav på koncentration. Vi blir så vana att vi inte hör.

Det är viktigt att barnen tidigt får möta levande musik och bli vana att lyssna. Vad är  t ex vacker musik och vilken musik är svår? Barn upplever musiken utan förutfattade meningar och de upplever den spontant.

 

Musikdagarna i Virserum ger barn och föräldrar möjlighet att uppleva musik tillsammans och på nära håll möta musiker som spelar just för dem. Barn måste få erfara att musik kan vara något annat än dunka-dunka, att den klassiska musiken ger upplevelser som de inte hade räknat med.

Tillsammans vill vi uppleva gemenskap, nyfikenhet, koncentration och glädje. Vi vill ge barnen sensuella upplevelser, visa hur musik kan förmedla olika stämningar, få dem att lyssna koncentrerat och höra även - tystnaden.

 

Vi vill dela med oss av våra erfarenheter:

-       att man kan ha roligt på konsert

-       att det inte är svårt att lyssna på t ex Stravinskij

-       att upplevelsen fortsätter efter konsertens slut